Básničky, Poezie, Verše

v

Sranda není žádná legrace

Sranda není žádná legrace

Taren Úvahy » ?nezařazené?

Anotace: Humor a parodie, mému srdci drahá a vlastní je.

Sranda, legrace, humor.
Příjemně znějící slova, předznamenávající určitý, odlehčený druh zábavy? Nevím, snad, možná asi ano.Nejsem žádný suchar ani jazykovědec ale přeci jen slovo "sranda" nezní mému sluchu zrovna nijak zvlášť libě.
Při jeho vyslovení v něm slyším ono tvrdé české rrr...srrranda.....cha,cha,cha...to zas bude prča. Možná se to bude zdát divné , ale mě samotnému při vyslovení slova sranda , vytane na mysli nějaký a pohříchu ne příliš lichotivý přídomek.Například "škodolibá", škodolibá sranda, poťouchlá sranda atd.Zkrátka představím si ten druh humoru, který sice nemám moc v lásce, ale který má téměř stoprocentní záruku úspěšnosti. A mám bohužel ten nepříjemný dojem, že obzvláště v dnešní době. Tedy úspěšnosti humoru a legrace cílené povětšinou na někoho jiného a pohřívchu se onomu dotyčnému , stane něco nad čím by sám určitě nejásal.
Zaslechnu-li někdy, někde slovo "sranda", téměř okamžitě si vzpomenu na známé lidové přísloví, že "nic člověka tak nepotěší, jako pohled na cizí neštěstí".
Ne nehodlám zde kárat, nebo snad mentorovat případného čtenáře a lidskou povahu vůbec. Jen se zamýšlím nad vlastními pocity při vyslovení tohoto slova. Mému srdci , mému zapomětlivému a občas zmatenému já jsou bližší a příjemnější slova, jako např. humor, vtip a legrace. Nepřipadají mi tak drsná a trochu , trošičku, malinko i obhroublá, jako ono slovo.Nechci zde hrát roli škarohlída, kritika a puritána.Samozřejmě, že i já slovo "sranda" používám - někdy.Rovněž i mě je celkem blízký ten občas , malinko škodolibý humor."Jsem taky
jenom člověk",jak by řekla moje babička.Ale přeci jen mám svoje výhrady a meze, přes které se snažím nepřecházet.Mám takový pocit, že dnešní doba mnoho humoru neprodukuje a když ano , tak je to ten druh humoru jež nevyvolává úsměv na tvářích účastníků děje.
Myslím, že dnes je na mnoha informačních médiích takovéto "drsné zábavy" víc než dost, ale inteligentní a zárověň vtipný humor, humor, který dokáže pohladit a rozesmát až k slzám. Ten mi často a velmi schází.Ono je pěkná fuška dělat legraci a vtipný humor k tomu. To zcela chápu, avšak je nesmírně smutné,že některé tak zvané "současné celebrity humoru", vzbuzují spíše úšklebek či trpný úsměv coby smutné postavy špatné divadelní frašky. Bohužel............
Publikoval(a): Taren, 8.2.2014
Přečteno (116x)
Tipy (4) ... dát Tip/SuperTip
Poslední tipující: Kytka62, děda včela

Spodek

Stránka generována 18.5.2024 08:09
U nás jste dnes prohlídl(a) 18 stránek.
roboti