Básničky, Poezie, Verše

v

Co je to inspirace?

Co je to inspirace?

Taren Úvahy » ?nezařazené?

Anotace: Krátké zamyšlení, nad zdrojem čehosi , o němž toho víme jen velmi málo. Ale přesto je to motor, který mnoho z nás žene kupředu rychlostí rozjetého rychlíku....

Napadlo vás ,někdy se nad tímto slovem a jeho významem pozastavit a zamyslet? Dost často se o ní mluví, nebo se hledá. Ještě častěji se nenachází a to zejména v tak zvaných uměleckých kruzích. Ať už výtvarných, hudebních či literárních. Přepadla vás někdy, nutila vás do nějaké činnosti? Poodhalila vám cípeček něčeho zvláštního , zcela jiného, než na co jste v běžném , každodenním životě zvyklí? Je příjemná, popudlivá a nebo neodbytná? Dost často jí máme velmi málo a říkáme , že jí je "jako šafránu". Někdo inspirací přímo překypuje , někomu se nedostává.
Kde ji brát a nekrást. To je dosti častá otázka a myšlenka mnohých umělců v jakémkoli směru i oboru činnosti. Pokud se zeptáte některého z nich , ať výtvarníka či literáta. Žádná odpověď o jejím zdroji a způsobu čerpání , není stejná. Každý má svůj osobitý způsob , jak ji hledat a kde čerpat.
Někdy přichází nepozorovaně , jindy nás přepadne rychle, nekompromisně a nekontrolovaně. Mnohdy odezní docela nevyužita a zanedbána. Dosti často ji pak marně a bezúspěšně hledáme. A v důsledku její absence toto hluché místo ve svém konání , různě retušujeme a zakrýváme. Napodobováním cizích prací, kopírováním a v neposlední řadě i přisvojováním si cizích myšlenek a inspirace. Je to prostě bída , když není kde brát , z čeho čerpat a kam se utíkat o radu. Všechno tohle nám přibližuje podobu a vzhled inspirace, ale neříká nic o její podstatě , smyslu a účelu. Proč je tady, kde se bere, jaký má smysl a čeho je důsledkem?
Nebo je to snad prapůvodní smysl a účel , potřebný k našemu konání na světě vezdejším. Motor ženoucí nás vpřed k dalším zkušenostem, zážitkům , starostem i radostem. Shodneme se asi všichni na tom , že je zcela nezbytná k rozvoji člověka, jeho ducha , smyslu jeho existence a existence života vůbec.
Tvar, podoba, hlavní sídlo, zájmy , záliby, pracovní doba i okruh působení paní Inspirace - neznámé. Známé jsou jen její důsledky působení.
Slovo závěrem:
Děkujme Pánu Bohu , že paní Inspirace existuje a občas na někoho z nás milostivě shlédne.
I když , na někoho častěji , na jiného méně , ale jak se říká " nemusí pršet , stačí když kape".
Publikoval(a): Taren, 30.11.2014
Přečteno (251x)
Tipy (0) ... dát Tip/SuperTip

Spodek

Stránka generována 8.5.2024 14:06
U nás jste dnes prohlídl(a) 1 stránek.
roboti