Básničky, Poezie, Verše

v

Tvárnost lidské individuality

Tvárnost lidské individuality

VolkodavKO Úvahy » o Lidech, Člověku

Anotace: Zamysleme se nad tím, do jaké míry je naše individualita pevně daná a do jaké naopak ovlivnitelná.

Lidská individualita není pevně daná, ale naopak do značné míry tvárná. Demonstrujme si to zjednodušeným způsobem na jednom vymyšleném příkladu.
Je nějaká Ingrid, která se narodila v Německu v rodině, jež se po generace věnuje drobnému zemědělství. A teď se podívejme na dva paradoxy toho, jak se taková Ingrid může teoreticky vyvinout:

- Kdyby žila za druhé světové války, měla silné "vlastenecké cítění" a zároveň neměla ráda Anglii, mohla by se radovat například při zprávě o Němci rozbombardovaném Londýně.
Ale kdyby byla vychovávána mnohem později a učili by jí, že Němci udělali druhou světovou válkou, tedy napadáním druhých zemí, chybu, a ještě k tomu by v Londýně měla dobrou přítelkyni a dokonce tam s ní strávila i nějaký hezký čas, zpráva o vybombardování tohoto města Němci by jí mohla vehnat upřímné slzy do očí.

- Pokud by společnost a kolektiv utvrdili Ingrid v tom, že nejlepší je pravice, kterou je třeba aktivně podporovat, a také že má člověk jít ve šlépějích svých předků, a zároveň by se v Německu velmi podporovalo drobné zemědělství, pravděpodobně by vstoupila do nějaké pravicové strany a věnovala se drobnému zemědělství, jako její předci.
Ale pokud by naší Ingrid společnost a kolektiv utvrdili v tom, že nejlepší je levice a potřebuje pomoc obyvatel, její rodina by jí nevedla k pokračování s tradicí, drobné zemědělství by bylo v úpadku a ona by získala lukrativní zaměstnání ve velkém státním, pravděpodobně by vstoupila do nějaké levicové strany a skončila s drobným zemědělstvím jejích předků.

Tak a teď jste pochopili, jak moc je tahle Ingrid tvárná a jaké všechny možné verze její osobnosti jdou utvořit. Zkuste si nyní položit tuto otázku: "Jaká je vlastně Ingrid?"
Pokud si na ní dokážete správně odpovědět a zároveň víte i to, že ta odpověď platí pro skoro všechny normální lidi, pochopili jste tvárnost lidské individuality a vlastně i lidskou přizpůsobivost, což spolu souvisí, i když to není jedno a totéž.
Prostě jste-li vedeni k válce, tak válčíte, a jste-li vedeni k míru, pomáháte budovat mír. Jak se říká: "Se svatými svat budeš, s převrácenými převrácen."
Naproti tomu Bůh se svojí vysokou a dokonalou individualitou přizpůsobuje všechno ve svém okolí svým osobním potřebám, zatímco on sám se nepřizpůsobuje ničemu, kdežto bytosti s nižší a nedokonalou individualitou představují různé stupně mezi přizpůsobováním okolí svým potřebám a naopak přizpůsobováním se všemu ve svém okolí.
U lidské individuality, a to zejména v dětství, je pevněji daná jen její menšina, představující hlavně vrozené vlohy člověka. Přičemž jejich rozvoj může být vlivem společnosti, kolektivu a vlastních prožitků jak podpořený, tak i naopak potlačený. Většina lidské individuality je tedy velmi tvárná.
Moderní podoba naší vyspělé lidské společnosti, hlavního faktoru, pomáhajícího lidem utvořit si vlastní individualitu, není ve své většině vynálezem normálních lidí, ale těch, kteří mají svojí vlastní individualitu o kousek vyšší, než oni. To vyspělé zdravotnictví, ale i ty moderní zbraně hromadného ničení, jsou většinově produktem právě těchto "lidí na vyšší úrovni", kteří jsou ve srovnání s většinou těch normálních chytřejší i systematičtější. Ale odkud se ta jejich vyšší individualita bere, to už přesahuje rámec tohoto krátkého článku.
Publikoval(a): VolkodavKO, 5.1.2017
Přečteno (183x)
Tipy (0) ... dát Tip/SuperTip

Spodek

Stránka generována 29.3.2024 07:23
U nás jste dnes prohlídl(a) 1 stránek.
roboti