Básničky, Poezie, Verše

v

Návrat života na legendární ostrov

Návrat života na legendární ostrov

NÁVRAT ŽIVOTA NA LEGENDÁRNÍ OSTROV

Isle of Man.
Znáte? Myslím, že většina z vás ani neví, že tento malý ostrov v Irském moři existuje. Znají ho ti které baví zeměpis. A znají ho ti kterým v hrudi bije místo srdce motor a v žilách koluje benzín. Motorkáři. Těm se při vyslovení tohoto jména orosí čelo, rozzáří oči a naježí všechny chlupy. Proč?

Protože Isle of Man hostí každý rok slavnou Tourist Trophy. Nejdelší, nejtěžší a nejnebezpečnější motocyklový závod na světě.

Vše začalo v roce 1907 tehdy ještě na kratším okruhu St John's kde se jeli první tři ročníky. Od roku 1911 se vše přesunulo tam, kde se jezdí do dnes. Na Snaefell moutain course. 37.73 mil (60.72 km) dlouhý okruh vedený po běžných komunikacích.
Závod se jede jako time trial. Jezdci startují v deseti vteřinových intervalech. Ti nejlepší umějí okruh za cca 17 minut.
Čas a průměrná rychlost na jedno kolo jsou dvě nejsledovanější věci během závodění na Isle of Man

Takto se vyvíjel rekordní průměr na jedno kolo. 1957 průměr 100mph Bob McIntyre
1980 průměr 115mph Joey Dunlop
1989 průměr 120mph Steve Hislop
2007 průměr 130mph John McGuinness
Kolem let 2010 až 2015 se jezdci velmi často dostali na pár sekund k magické hranici 17 minut na kolo. Prolomil ji až v roce 2016 Michael Dunlop časem 16:58, 254s což odpovídá průměru na jedno kolo 133,4 mph (214,685kmh)
Hodně se spekulovalo o tom kam až se čas může posouvat. Odpověď dali v roce 2018 Peter Hickman a Dean Harrison. Dean dokázal v závodě Superbike TT dostat čas na hodnotu 16:50,384. Neskutečné. V závodě Senior TT kde se jede šest kol, 360 kilometrů se však stalo něco co nikdo nečekal. Dean Harrison proletí cílem a s napětím čeká co Peter Hickman se kterým se tahal celý závod o vedení. Populární Hicky odpoví jako pravý šampion. Rekordní kolo časem 16:42, 778 což je průměr 135,452mph (217.989 kmh) A třešničkou na dortu zůstává fakt, že se jednalo o jeden z nejtěsnějších závodů celé historie. Deana a Petera dělily v cíli po 360 kilometrech.....pouhé dvě vteřiny.

TT má více než stoletou tradici. Přerušit ji dokázali jen obě války, v roce 2001 epidemie slintavky a teď na roky 2020 a 2021 covid. Ale letos 28.5.2022 opět ožije. 

Připadá vám to šílené? Nebezpečné? Ano, taková prostě TT je. Patří k ní sláva, uznání, obrovská trofej okřídleného merkura pro vítěze. Také k ní patří, bolest, nářek, zranění a smrt. Právě proto láká, právě proto tolik přitahuje. Protože nejde jen o to pokořit všechny soupeře. Tady jde o víc. O touhu pokořit sám sebe. Zvítězit sám nad sebou. Přijde vám taková věc jako zbytečná? Zbytečný risk? Pro někoho ano. Ale kdo má právo tohle hodnotit a soudit? Kdo má právo určovat lidem co mají dělat? Pro někoho je tenhle závod nesmyslný hazard se životem, ale pro někoho je to adrenalin, touha a spalující vášeň. Kdo ochutná jednou, chce už pořád. Ano TT umí být krutá, za celou historii si v součtu s Manx GP, což je méně prestižní závod, ale jezdící se na stejném okruhu, vyžádala více než 250 životů.
Ale někdo to má rád. Někdo prostě k životu potřebuje tu jízdu na hraně. Nikdy jste nedělali nic nebezpečného? Ne? Stačí si vzpomenout na ježdění na kole. Jako kluci jsme se předháněli kdo pojede z kopce rychleji. Bez rozmyslu o tom co se může stát.
Tady to závodníci vědí. Vědí, že jedna chyba může skončit smrtí. Ale věří ve své schopnosti a ve schopnosti svého stroje. A v tu harmonii kterou mezi sebou mají během závodu.

TT je úžasná a jedinečná. Zároveň však neodpouští žádnou chybu.

Pokud ve vás vzbuzuje tohle místo touhu ho navštívit, jeďte. Místní vás budou mít rádi. Ptáte se proč? Protože nesmazatelnou stopu na tomto ostrově nechali i čeští závodníci. Tu největší tam nenechal nikdo jiný než legendární František Šťastný. I dnes je pro místní Frankie a Jawa pojmem. Smutnou stopu tam po sobě zanechal v roce 1991 Petr Hlavatka který zahynul v tréninku.
Od roku 2009 je každoročním a velmi úspěšným reprezentantem Michal Indi Dokoupil. Ke kterému se přidal Kamil Holán.

Chcete vědět co je roadracing za vášeň? Mrkněte na film Road. Případně na snímek TT: closer to the edge. Možná tam najdete odpovědi na některé otázky.

Zakončím to slovy Františka Šťastného

Pramen věčné touhy je na ostrově Man a nikdy se nezbavím vidiny jenž dala mému závodění nový smysl. Jenž přebila i touhu po titulu mistra světa. Dnes vím, že je něco mnohem cennějšího. Jednou, jen jednou vyhrát Tourist Trophy.
Publikoval(a): Cabasek, 11.4.2022
Přečteno (36x)
Tipy (0) ... dát Tip/SuperTip

Spodek

Stránka generována 3.5.2024 23:27
U nás jste dnes prohlídl(a) 1 stránek.
roboti